Заповядайте в нашия нов сервизен център: София, Военна рампа, Ул. Константин Преславски 3 (СБА)

Магазин: +359 885 07 55 44
Сервиз: ‎+359 892 20 32 04

Автомобили на метан

Използването на автомобил в забързаното ежедневие на всеки човек се оказва доста ефективна инвестиция. Автомобилите, които се придвижват с метанова уредба спестяват значително от разхода за горивото. По данни от НСИ е регистрирано поевтиняване при газообразните и течни горива: пропан-бутан – с 3,3 % и метана с 2,2 %.
Основополагането на историята за автомобилите на метан, известен с наименованието природен газ, се поставя през 30-те години на миналия век. Основателят е италианския инженер Алеардо Тартарини. Първично експеримент се е провеждал като компресорите сгъстявали само до 50-70 атмосфери , като на по късен етап се е достигнало ниво от 150 атмосфери. В момента на световния пазар са се наложили два технологични компресора – бутални и хидравлични. Буталните компресори се задвижват от електро или газов двигател, като се има в предвид, че въртящия им момент се предава чрез ремъчна предавка на маховика на компресора. Извършват се възвратни-постъпателни движения към буталата в цилиндрите и по този начин те нагнетяват и всмукват газа. Факта, че се използва и обратният ход на буталата позволява да се изпълни още едно обратно нагнетяване. Това представлява основното им предимство и данните сочат, че по този начин се пести енергия.
Устройството, което се използва към автомобила на метан е възможно да се монтира на всеки тип двигател – инжекционен, дизелов или карбураторен. Монтирането на уредба при дизеловите двигатели не е ефективно и тази услуга не е подходяща за хора, които желаят да спестяват. Използването на метанова уредба е достъпно както за ниско квалифицирани автомобили така и за най-високия клас.
Друго предимство на метановите уредби е, че при работата му не се променят динамичните и мощностните характеристики. Забелязва се намаляване на износването му до 2 пъти. Това и е причината да се наблюдава по-добро смесване с въздуха, по-пълно изгаряне и липса на миещи компоненти. Наблюдава се увеличаване срока на ползване на маслата, както и до 50 пъти годността на запалителните свещи.


SEO by smuggler@abv.bg